Wat is microcopy

Meest recente posts

Wat is microcopy

First things first. What the *** is microcopy? Goede vraag! Ik wist het ook niet voordat ik vorig jaar deelnam aan de training UX Copywriting.

Lees verder »

Wat of dat?

Dat en wat, ze lijken zo op elkaar, maar toch kun je ze niet zomaar door elkaar in een zin gebruiken. WAT?! Ja, dat dus!⁠

Lees verder »

First things first. What the *** is microcopy? Goede vraag! Ik wist het ook niet voordat ik vorig jaar deelnam aan de training UX Copywriting.

Microcopy is heel simpel gezegd een verzamelterm voor alle korte tekstjes. Extreem korte tekstjes. (Ja, zoals die ja). Een tekstje op een button op een website is daar een voorbeeld van. Een uitlegtekstje in een formulier ook. En eigenlijk iedere korte tekst waarmee je gelijk iets duidelijk wil maken.

Dat kunnen dus ook een paar zinnen zijn waarmee je je klanten wil overtuigen van jouw waarde, of van de voordelen van een samenwerking met jou.

Truth bomb: dat hoeven niet altijd hele lappen tekst te zijn. Dat komt later wel als je ze gaat overspoelen met informatie op je salespagina (je mag zelf beoordelen of ik nu sarcastisch ben of niet).

Tip: wees zo duidelijk mogelijk. Zeg wat je moet zeggen, en niet meer dan dat.

Dat klinkt een beetje cryptisch, maar toch is het waar. Draai het maar eens om: als je op een netwerkevent jouw bedrijf moet pitchen in één minuut, wat vertel je dan? Begin je dan over de dag dat je geboren werd en hoe jouw ouders een paar dagen later met jou in de kinderwagen door de sneeuw liepen, glimlachend van oor tot oor? Nee! Daar is geen ruimte voor.

Microcopy heeft die ruimte ook niet. Beperk je dus tot het broodnodige en vertel je klanten alleen maar wat ze moeten weten op dat moment. Want alleen dan zullen ze precies doen wat jij wil!